Anmeldelser av Songfuglen

“Nydelig om en skummel by… Vinneren av Stig Sæterbakkens Minnepris overbeviser stort med denne merkelige, suggestive og dypt originale fortellingen… Tematikken er ikke ny, men Leikvoll håndterer denne allegoriske fortellingen på sitt eget suverene vis. Språket er rikt og variert. Bymiljøer, elvevann, skoger og parker skildres med nydelige innslag av lyrisk prosa. Ternigkast 5
Arne Hugo Stølan, VG

I denne romanen befester Jan Roar Leikvoll sin posisjon som en av de sterkeste og vakreste stemmene i norsk samtidslitteratur … Språket er sobert, nynorsken syngende, naturskildringene lavmælte, og her er uventede synsvinkler som både skaper en poetisk distanse og en fysisk nærhet til det som skildres. I motsetning til i Leikvolls foregående trilogi, er håpet tilstedeværende. Jakoba har sine onde og gode sider. Det gjør ham menneskelig, det er godt å lese.”
Anne Schäffer, Bergens Tidende

“Leikvolls romanunivers framstår som noe helt for seg selv … «Eit vintereventyr», «Fiolinane» og «Bovara» har gitt ham ry som et usedvanlig talent. «Songfuglen» er ikke dårligere, snarere tvert imot … Med sin fjerde roman er Leikvoll på vei mot noe stort.”
Tom Egil Hverven, Klassekampen

“Jan Roar Leikvoll skaper et bakvendtland i fabelens form om underkastelse og underkastelsestrang … Hans romaner lykkes unektelig med noe andre norske forfattere knapt forsøker seg på.”
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

“Jan Roar Leikvoll skildrer detaljer med en kirurgs presisjon, men med en musikers sans for utførelsen… Jeg skal innrømme at jeg gikk til Leikvolls nye roman med hjertet i halsen: Ville boken bære med seg like mye brutalitet som de forrige? Men kanskje vel så spent var jeg på om forfatteren ville klare å holde sitt eget høye nivå… Om boken er like svart som de foregående? Ikke riktig, her er mindre konkret vold, men kanskje er den desto mer fordekt. Om forfatteren holder sitt eget høye nivå? Til det kan jeg ubetinget svare JA!”
Anne Cathrine Straume, NRK

“Enda en gang har Leikvoll skrevet en roman som drives av nysgjerrighet: Hva er et menneske? Det er umulig å ikke bli preget av Leikvolls kunstneriske vilje til å bore videre i mysteriet mennesket. Leikvoll befester sin posisjon som en forfatter som, på linje med Karl Ove Knausgård og Lars Saabye Christensen, ikke skygger unna menneskenaturens dypeste lag. Der nede er det bekmørkt.”
Eskil Skjeldal, Vårt Land

Ros til Songfuglen: Tom Egil Hverven og Cathrine Straume diskuterer romanen i Bok i P2. Hør sendingen HER

“Jan Roar Leikvoll er ein ekte diktar, ein som skriv eitkvart som elles ikkje hadde eksistert… Han finn opp sine eigne univers, rett nok med viktige trekk frå det me kjenner til frå før, men alltid også med andre eigenskapar som kan gje oss ei ny oppleving av den verda me trudde me forstod oss på.”
Odd W. Surén, Dag og Tid

“Jan Roar Leikvoll har skrevet sin fjerde roman. Et nesten samlet kritikerkorps har elsket ham fra første. Nå slutter jeg meg til, jeg også… Det er med stor glede jeg konstaterer at Leikvoll med sin fjerde bok har gjort seg fortjent til ovasjonene han har vært møtt med helt siden debuten for fem år siden.” Ternigkast 5 Fartein Horgar, Adresseavisen

“Rått og vart av ein meister… Jan Roar Leikvoll tek med den fjerde romanen sin, Songfuglen, eit nytt steg mot noko stort… Midt i all djevelskapen skildrar han kjærleiksmøtet mellom Jakoba og Tikva så vart og vakkert at eg ikkje finn ord. Eg vågar å påstå, med Songfuglen har Leikvoll ein gong for alle gjort det klart at Noreg har fostra ein ny, stor diktar.Ternigkast 6
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

“Urovekkende vakkert… En helt særegen stemme i norsk samtidslitteratur… Jan Roar Leikvoll skriver nydelig prosa om et samfunn der kvinnene regjerer og menn lever som villdyr i skogen.”
Cathrine Krøger, Dagbladet

“Særprega litterært univers … Leikvoll er ein unik forteljar å bli fengsla av.” Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad